Razumijevanje dijagnostičkih postupaka za zdravlje muškaraca: cistoskopija, transrektalni ultrazvuk, biopsija i analiza sjemena

Što je prostatitis?

Prostatitis je medicinsko stanje koje se javlja kada se prostata upali, što rezultira bolom i nelagodom u području koje okružuje žlijezdu. Znanstvenici su identificirali četiri vrste prostatitisa. To su kronični prostatitis ili sindrom kronične zdjelične boli, akutni bakterijski prostatitis, kronični bakterijski prostatitis i asimptomatski upalni prostatitis.

Kronični prostatitis ili sindrom kronične boli u zdjelici je najčešći tip prostatitisa. Karakteriziraju je bol i nelagoda u donjem dijelu zdjelice i često je povezana s poteškoćama pri mokrenju ili ejakulaciji. Akutni bakterijski prostatitis je bakterijska infekcija koja uzrokuje iznenadnu upalu prostate, što dovodi do vrućice, zimice i boli u donjem dijelu zdjelice. Kronični bakterijski prostatitis je rekurentna infekcija koja uzrokuje slične simptome kao akutni bakterijski prostatitis, ali traje dulje.

Asimptomatski upalni prostatitis je najlakši tip prostatitisa, a obično se dijagnosticira slučajno tijekom testiranja na druge poremećaje mokraćnog ili reproduktivnog trakta. Za razliku od drugih vrsta prostatitisa, muškarci s asimptomatskim upalnim prostatitisom ne osjećaju nikakve simptome. Ovo stanje ne zahtijeva nikakvo liječenje jer ne uzrokuje nikakve komplikacije.

Što je prostata?

Prostata je bitan dio muškog reproduktivnog sustava. To je žlijezda u obliku oraha koja okružuje uretru na vratu mokraćnog mjehura. Glavna funkcija žlijezde prostate je proizvodnja tekućine koja se miješa sa spermom u obliku sjemena, što je neophodno za mušku plodnost. Prostata ima dva ili više režnjeva, obavijenih vanjskim slojem tkiva, a nalazi se ispred rektuma, odmah ispod mokraćnog mjehura.

Mokraćni mjehur i mokraćna cijev dijelovi su donjeg urinarnog trakta, a mokraćna cijev je cijev koja prenosi urin iz mokraćnog mjehura prema van tijela. U muškaraca, mokraćna cijev također izvodi sjeme kroz penis. Svaka upala ili infekcija u prostati može dovesti do poteškoća s mokrenjem ili ejakulacijom, nelagode tijekom seksa i drugih komplikacija.

Što uzrokuje prostatitis?

Prostatitis , upala prostate, može uzrokovati bol i nelagodu kod muškaraca. Postoje različite vrste prostatitisa, a svaka ima svoje uzroke.

Kronični prostatitis/sindrom kronične boli u zdjelici je vrsta prostatitisa kod koje je točan uzrok nepoznat. Međutim, istraživači vjeruju da mikroorganizam može biti odgovoran za stanje, iako to nije nužno bakterijska infekcija. Kemikalije u urinu, odgovor imunološkog sustava na infekciju urinarnog trakta u prošlosti ili oštećenje živaca u području zdjelice također mogu biti čimbenici razvoja ove vrste prostatitisa.

S druge strane, bakterijski prostatitis ima dvije podvrste – akutni i kronični. Bakterijski prostatitis je uzrokovan bakterijskom infekcijom prostate. Akutni bakterijski prostatitis nastaje iznenada i kratko traje, dok se kronični bakterijski prostatitis razvija postupno i traje dulje vrijeme, ponekad i godinama. Infekcija se može dogoditi kada bakterije putuju iz uretre u prostatu.

Koliko je čest prostatitis?

Prostatitis je čest problem urinarnog trakta koji pogađa muškarce, osobito one mlađe od 50 godina. To je također treći najčešći problem urinarnog trakta za muškarce starije od 50 godina, što predstavlja oko dva milijuna posjeta zdravstvenim ustanovama godišnje u Sjedinjenim Državama.

Kronični prostatitis/sindrom kronične boli u zdjelici je najčešći oblik prostatitisa, koji pogađa 10 do 15 posto muškaraca u Sjedinjenim Državama. Ova vrsta prostatitisa je također najmanje shvaćena. Može se pojaviti kod muškaraca bilo koje dobne skupine, što zabrinjava mnoge pojedince.

Tko ima veću vjerojatnost da će razviti prostatitis?

Čimbenici koji mogu utjecati na vjerojatnost razvoja prostatitisa kod muškarca mogu varirati ovisno o vrsti prostatitisa.

Kronični prostatitis/sindrom kronične boli u zdjelici može biti češći kod muškaraca koji imaju oštećenje živaca u donjem urinarnom traktu zbog operacije ili ozljede. Psihički stres također može povećati šanse za razvoj ove vrste prostatitisa.

Akutni i kronični bakterijski prostatitis često su povezani s infekcijama donjeg urinarnog trakta (IMS). Muškarci koji imaju rekurentne ili teške za liječenje UTI-e mogu imati veću vjerojatnost da će razviti kronični bakterijski prostatitis.

Koji su simptomi prostatitisa?

Svaka vrsta prostatitisa ima svoj jedinstveni skup simptoma i oni ne moraju biti isti za svakog muškarca. Neki od simptoma prostatitisa slični su onima drugih stanja.

Ovdje su različite vrste prostatitisa i njihovi simptomi:

  • Kronični prostatitis/sindrom kronične boli u zdjelici: ovu vrstu prostatitisa karakterizira bol ili nelagoda koja traje tri mjeseca ili više. Bol se može osjetiti u različitim područjima, poput između skrotuma i anusa, središnjeg donjeg dijela trbuha, penisa, skrotuma ili donjeg dijela leđa. Bol tijekom ili nakon ejakulacije još je jedan čest simptom. Muškarac s kroničnim prostatitisom/sindromom kronične boli u zdjelici također može osjetiti bol u uretri tijekom ili nakon mokrenja, učestalo mokrenje i hitnost, slab ili isprekidan mlaz urina.

  • Akutni bakterijski prostatitis: Ova vrsta prostatitisa javlja se iznenada i teška je. Muškarci bi trebali odmah potražiti liječničku pomoć ako osjete simptome kao što su učestalo mokrenje, nagon, groznica, zimica, peckanje ili bol tijekom mokrenja, bol u genitalnom području, preponama, donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa, nokturija, mučnina i povraćanje, bolovi u tijelu , zadržavanje urina, problem s pokretanjem mlaza urina, slab ili isprekidan mlaz urina, blokada urina ili infekcija mokraćnog sustava (UTI).

  • Kronični bakterijski prostatitis: Ova vrsta prostatitisa može se razvijati polako i može trajati tri mjeseca ili više. Simptomi mogu dolaziti i prolaziti ili mogu biti blagi cijelo vrijeme. Kronični bakterijski prostatitis može se pojaviti nakon prethodnog liječenja akutnog bakterijskog prostatitisa ili infekcije mokraćnog sustava. Simptomi mogu uključivati ​​učestalo mokrenje, hitnost, peckanje ili bol tijekom mokrenja, bol u genitalnom području, preponama, donjem dijelu trbuha ili donjem dijelu leđa, nokturiju, bolnu ejakulaciju, zadržavanje urina, poteškoće s pokretanjem mlaza mokraće, slab ili isprekidan mlaz mokraće, blokada mokraćnog sustava ili UTI.

Koje su komplikacije prostatitisa?

Iako simptomi prostatitisa mogu biti neugodni i bolni, komplikacije povezane s ovim stanjem mogu biti još ozbiljnije. Evo nekih od mogućih komplikacija koje mogu nastati zbog prostatitisa:

  • Bakterijska infekcija u krvotoku: prostatitis može dovesti do širenja bakterija u druge dijelove tijela kroz krvotok. To može dovesti do potencijalno po život opasnog stanja poznatog kao sepsa, koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

  • Apsces prostate: Prostatitis može uzrokovati stvaranje šupljine ispunjene gnojem u prostati, što je poznato kao apsces prostate. To može biti bolna i ozbiljna komplikacija koja zahtijeva hitan medicinski tretman.

  • Seksualna disfunkcija: prostatitis može ometati seksualnu funkciju, što dovodi do erektilne disfunkcije, boli tijekom ejakulacije i smanjenog libida. To može imati značajan utjecaj na kvalitetu muškarčevog života i odnosa.

  • Upala reproduktivnih organa u blizini prostate: Prostatitis može uzrokovati upalu sjemenih mjehurića, epididimisa i testisa, koji su reproduktivni organi smješteni u blizini prostate. To može dovesti do boli, nelagode i problema s plodnošću.

Kada potražiti medicinsku skrb

Prostatitis je uobičajeno stanje koje pogađa mnoge muškarce. Može uzrokovati niz simptoma, uključujući bakterijsku infekciju u krvotoku, seksualnu disfunkciju, upalu reproduktivnih organa u blizini prostate i apsces prostate – šupljinu u prostati ispunjenu gnojem. Međutim, ti simptomi nisu uvijek specifični za prostatitis i mogu biti uzrokovani i drugim stanjima kao što su problemi s mokraćnim mjehurom, infekcije mokraćnog sustava ili benigna hiperplazija prostate.

Kako se dijagnosticira prostatitis?

Kada muškarac osjeti simptome prostatitisa, važno je posjetiti liječnika radi točne dijagnoze. Dijagnoza prostatitisa obično uključuje osobnu i obiteljsku povijest bolesti, fizički pregled i medicinske testove. Ti testovi mogu uključivati ​​digitalni rektalni pregled, testove urina, krvne testove i slikovne testove kao što su transrektalni ultrazvuk ili MRI.

Osobna i obiteljska povijest bolesti

Kada je u pitanju dijagnosticiranje prostatitisa, jedan od početnih koraka zdravstvenih djelatnika je uzimanje osobne i obiteljske povijesti bolesti pacijenta. Međutim, provode se i fizički pregledi za dijagnosticiranje stanja, koji uključuju niz testova i provjera.

Tijekom fizičkog pregleda, zdravstveni djelatnik provjerava različite simptome i znakove prostatitisa. To može uključivati ​​pregled tijela pacijenta na iscjedak iz uretre, natečene ili osjetljive limfne čvorove u preponama ili natečene ili osjetljive mošnje. Međutim, ove provjere nisu jedine koje se provode tijekom ispita.

Drugi važan dio fizičkog pregleda je digitalni rektalni pregled ili rektalni pregled. Ovaj pregled podrazumijeva da liječnik traži od pacijenta da legne na bok ili se sagne preko stola držeći koljena blizu prsa. Pružatelj zdravstvene skrbi zatim umeće podmazan prst u rukavici u rektum i opipava dio prostate koji se nalazi uz rektum. To pomaže liječniku da odredi je li prostata povećana ili osjetljiva ili ima li abnormalnosti koje zahtijevaju daljnje testiranje.

Iako neki muškarci mogu osjetiti blagu, kratku nelagodu tijekom rektalnog pregleda, on se obično izvodi bez potrebe za anestezijom. Mnogi pružatelji zdravstvenih usluga obavljaju rektalni pregled kao dio rutinskog fizičkog pregleda za muškarce u dobi od 40 ili više godina, bez obzira na to imaju li ili ne probleme s mokrenjem.

Medicinski testovi

U nekim slučajevima, pružatelj zdravstvenih usluga može uputiti muškarce sa sumnjom na prostatitis urologu, koji je specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje problema mokraćnog sustava i muškog reproduktivnog sustava. Urolog može koristiti niz medicinskih testova kako bi pomogao u dijagnosticiranju problema donjeg urinarnog trakta povezanih s prostatitisom, kao i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Neki od najčešćih medicinskih pretraga koje urolozi koriste za dijagnosticiranje prostatitisa uključuju analizu urina, krvne pretrage, urodinamske pretrage, cistoskopiju, transrektalni ultrazvuk, biopsiju i analizu sjemena. Ovi testovi mogu pomoći u određivanju temeljnog uzroka stanja i procjeni njegove težine.

Prilikom dijagnosticiranja prostatitisa, pružatelji zdravstvenih usluga mogu koristiti različite medicinske pretrage kako bi utvrdili temeljni uzrok i procijenili ozbiljnost stanja. Jedna od najčešćih pretraga je analiza urina, koja uključuje uzimanje uzorka urina u poseban spremnik u ordinaciji ili trgovačkom objektu. Uzorak se zatim testira na licu mjesta ili šalje u laboratorij na analizu.

Tijekom analize urina, medicinska sestra ili tehničar stavlja mjernu šipku, traku kemijski tretiranog papira, u urin. Mrlje na mjernoj šipki mijenjaju boju kako bi ukazale na znakove infekcije u urinu. Liječnici mogu dijagnosticirati bakterijske oblike prostatitisa pregledom uzorka urina pod mikroskopom. Oni također mogu obaviti urinokulturu, što uključuje stavljanje uzorka urina u epruvetu ili posudu sa supstancom koja potiče rast svih prisutnih bakterija, omogućujući tehničaru da ih identificira.

Krvni testovi također mogu pomoći u dijagnosticiranju prostatitisa. Pružatelji zdravstvenih usluga vade krv tijekom posjeta uredu ili u komercijalnom objektu i šalju uzorak u laboratorij na analizu. Krvni testovi mogu pokazati znakove infekcije i druge probleme s prostatom, poput raka prostate.

Urodinamski testovi su još jedna vrsta medicinskih testova koje zdravstveni radnici mogu koristiti za dijagnosticiranje prostatitisa. Ovi testovi procjenjuju koliko dobro mjehur i uretra pohranjuju i ispuštaju urin. Pružatelji zdravstvenih usluga obično provode urodinamske testove tijekom posjeta uredu ili u ambulantnom centru ili bolnici. Neki testovi ne zahtijevaju anesteziju, dok drugi mogu zahtijevati lokalnu anesteziju. Najčešći urodinamski testovi procjenjuju sposobnost mokraćnog mjehura da zadrži urin te se ravnomjerno i potpuno prazni, uključujući uroflowmetriju, koja mjeri koliko brzo mokraćni mjehur otpušta mokraću, i mjerenje ostatka postvoida, koje procjenjuje koliko urina ostaje u mokraćnom mjehuru nakon mokrenja.

Kada je riječ o urološkim pregledima, postoji nekoliko različitih postupaka koje liječnici mogu koristiti za procjenu zdravlja urinarnog trakta i reproduktivnog sustava. Jedan od najčešćih postupaka zove se cistoskopija. To uključuje korištenje instrumenta nalik na cjevčicu koji se zove cistoskop za pregled unutar uretre i mokraćnog mjehura. Urolog će umetnuti cistoskop kroz otvor na vrhu penisa u donji mokraćni trakt. Obično se ovaj postupak može izvesti u ordinaciji ili izvanbolničkom centru, a pacijent će dobiti lokalnu anesteziju kako bi mu bilo ugodnije. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebna sedacija ili opća anestezija.

Cistoskopija može biti korisna za otkrivanje raznih problema s urinarnim traktom, poput suženja, začepljenja ili prisutnosti kamenaca. Međutim, u nekim slučajevima mogu biti potrebni dodatni postupci kako bi se dobila potpunija slika zdravstvenog stanja pacijenta. Jedan takav postupak je transrektalni ultrazvuk, koji se često koristi za pregled prostate. Tijekom ovog postupka, posebno obučeni tehničar koristit će uređaj koji se zove sonda kako bi odbio zvučne valove od organa u tijelu i stvorio sliku njihove strukture. Pomicanjem sonde pod različitim kutovima, pružatelj zdravstvenih usluga može pregledati različite organe i potražiti abnormalnosti.

U transrektalnom ultrazvuku , tehničar će umetnuti sondu koja je nešto veća od olovke u pacijentov rektum pored prostate. Ovaj postupak ne zahtijeva anesteziju i obično se izvodi u ordinaciji pružatelja zdravstvenih usluga, ambulantnom centru ili bolnici. Iako transrektalni ultrazvuk može pružiti vrijedne informacije o veličini i strukturi prostate, ne može pouzdano dijagnosticirati rak prostate.

Ako pružatelj zdravstvenih usluga posumnja da pacijent možda ima rak prostate, može preporučiti biopsiju . Tijekom biopsije uzima se mali komadić tkiva prostate za pregled mikroskopom. Urolog će izvesti ovaj postupak u ambulantnom centru ili bolnici, a pacijentu će se dati lagani sedativ i lokalni anestetik kako bi mu bilo ugodnije. U nekim slučajevima može biti potrebna opća anestezija. Urolog će koristiti tehnike snimanja kao što su ultrazvuk, CT skeniranje ili MRI kako bi biopsijsku iglu uveo u prostatu. Uklonjeno tkivo bit će poslano patologu koji je specijaliziran za ispitivanje tkiva radi dijagnosticiranja bolesti. Rezultati biopsije mogu pokazati postoji li rak prostate.

Drugi test koji pružatelji zdravstvenih usluga mogu koristiti za procjenu zdravlja muškog reproduktivnog sustava je analiza sjemena. Ovaj test mjeri količinu i kvalitetu sjemena i sperme muškarca. Muškarac će uzeti uzorak sjemena u poseban spremnik kod kuće, u ordinaciji pružatelja zdravstvenih usluga ili u komercijalnom objektu. Davatelj zdravstvenih usluga će zatim analizirati uzorak tijekom posjeta uredu ili ga poslati u laboratorij na analizu. Uzorak sjemena može otkriti važne informacije o prisutnosti krvi ili znakovima infekcije. Ovaj test može pružiti vrijedne informacije za dijagnosticiranje muških problema s plodnošću ili drugih reproduktivnih problema.