aggódnom kell a H5N1 madárinfluenza miatt?

madárinfluenza vagy madárinfluenza olyan betegségek csoportjára utal, amelyek specifikus influenzavírusokkal járó fertőzésekből származnak. Ezek a vírusok megfertőzik a madarakat, és – ritkán – terjednek az emberek között. Az egyik vírust, amely a madárinfluenzát okozza, H5N1 -nek nevezzük.

A H5N1 vírus súlyos influenza okozhat magas halálozási arányt. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint azonban az emberek közötti átvitel ritka.

Eddig a vírus nem mutatott genetikailag változó jeleket, hogy hatékonyabban terjedjen az emberek között. A vírus által okozott betegség súlyossága miatt azonban a hatóságok továbbra is figyelemmel kísérik ezeket a genetikai változásokat. A H5N1 madárinfluenza az esetek 60% -ában végzetes.

A H5N1 madárinfluenza első kitörése az emberekben 1997 -ben történt Hongkongban. Összességében a hatóságok több mint 700 emberi H5N1 fertőzésről számoltak be – Afrikában, Ázsiában és Európában. Indonézia, Vietnam és Egyiptom volt a legtöbb eset.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a H5N1 vírus globális veszélyt jelent -e az egészségre. Leírjuk a H5N1 madárinfluenza tüneteit, okait és kezelését is.

Lesz -e járvány?

A H5N1 vírusnak nem könnyű az állatokról az emberekre terjedni. Még nehezebb a vírusnak személyre átjutni.

Ha egy szezonális influenza -ban szenvedő személy kidolgozza ezt a madárfluensét, akkor a H5N1 vírus képes genetikai információkat cserélni a szezonális influenza vírussal. Ha ez megtörténik, a H5N1 vírus további képességet szerezhet az emberek között.

A madárinfluenza vírusának törzsének, amely nagyobb mértékben terjedhet az emberek között, súlyos következményekkel járhat.

Jelenleg az állatok és az emberek madárinfluenza kitöréseinek ellenőrzése segíthet megakadályozni a vírust e képesség fejlesztésében, és megakadályozhatja a további terjedéseket, amelyek pandémiához vezethetnek.

Tudjon meg többet a Pandemicsről itt.

Mi a H5N1?

A típusú influenzavírus törzsei, beleértve a H5N1 -et, madárinfluenza vagy madárinfluenza. A H5N1 vírus többféle madárfertőt fertőzhet meg. A hatóságok többnyire beszámoltak a tenyésztett baromfiban, például csirkékben, libákban, pulykákban és kacsákban.

2015 januárjában azonban az egészségügyi szakemberek vad kacsa találtak az Egyesült Államokban, amelyben H5N1 madárinfluenza volt. A virológusok – a vírusos betegségekre összpontosító tudósok – a vírust sertések, macskák, kutyák és bükk martensekben, valamint a leopárdokban és a fogságban lévő tigrisekben is találták.

A vírus könnyen elterjed a madarak között nyálon, orrszekréciójukon, székletükön és takarmányukon keresztül. Megszerezhetik a vírust szennyezett felületekből, például ketrecekből és más mezőgazdasági berendezésekből. A CDC szerint <

eddig nagyon kevés eset az ember-ember-átvitel esetén történt.

A H5N1 madárinfluenza legfrissebb előfordulási gyakorisága Malajziában 2017 márciusában történt. A kitörés számos csirkét ölt meg, de a hatóságok nem számoltak be emberi fertőzésekről.

Itt tudjon meg többet a H1N1 -ről, más néven sertésinfluenza.

Tünetek

A vírus „inkubációs periódusa” a fertőzés és a gazdaszervezet közötti tünetek között az idő. A vírus ebben az időben fertőző lehet.

A 2019. évi áttekintés szerint a H5N1 inkubációs periódusa az emberekben legfeljebb 7 nap, de általában 2–5 nap.

H5N1 madárinfluenza súlyos tüneteket okozhat az emberekben. Az embernél súlyosabb tipikus influenza tüneteket tapasztalhat, beleértve:

 • 100,4 ° F (38 ° C) láz
 • köhögés
 • izomfájdalmak

A betegség következő jelei és tünetei enyhe és súlyos között lehetnek:

 • Rekedt hang
 • Fájó torok Maliuse
 • Egy gyomorpanasz, néha hasmenéssel jár
 • Narea
 • hányás
 • Hasi fájdalom
 • mellkasi fájdalom
 • Megváltozott mentális állapot
 • rohamok

Néhány H5N1 madárinfluenza -betegnek súlyos légzési problémák merülnek fel, beleértve a tüdőgyulladást és a lélegzetet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005 -ös jelentése szerint a légszomjat az első tünetek megjelenése után körülbelül 5 nappal jelentkezik.

A H5N1 madárinfluenzában szenvedő személy állapota gyorsan romlik. Lehet, hogy légzési elégtelenség és többszörös szerv -elégtelenség tapasztalható, ami halálhoz vezet.

okok

Az emberek megszerezhetik a fertőzést és kialakulhatnak a betegséget, miután nem védett kapcsolatba lépnek a vírust hordozó madarakkal. Az ember-ember nanovein ellenjavallatok https://harmoniqhealth.com/hu/nanovein/ közötti átvitel ritka.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a következő tevékenységek az emberek betegségéhez vezethetnek:

 • Megható fertőzött madarak megható vagy légzés a fertőzött madarak székletében vagy más szekrécióiban
 • Fertőzött baromfi elkészítése főzéshez
 • Vágás vagy fertőzött baromfia
 • Eladó madarak kezelése
 • < Li> Az élő madarakat árusító piacokon való részvétel

A fertőzés az ember szemein, orrán vagy száján keresztül továbbadhat az embereknek. Néhány embernek azonban a vírussal rendelkező madaraknak való kitettség nélkül is kialakul a fertőzés.

főtt baromfi vagy tojás fogyasztása nem okoz fertőzést. Fontos azonban, hogy a baromfit főzzük, amíg a belső hőmérséklete legalább 165 ° F (74 ° C) és a tojás mindaddig, amíg a fehérek és a tojássárgája szilárd.

A madár ürülékek tartalmazhatnak a vírust, és szennyezhetik a takarmányokat, felszereléseket, járműveket, cipőket, ruházatot, talajt, porot és vizet. A testek és különösen a lábak az állatok hordozhatják a H5N1 vírust is.

Diagnózis

A H5N1 madárinfluenza korai diagnosztizálásában jobb kilátásokhoz vezethet. Mielőtt diagnosztizálnánk, az orvos:

 • Fontolja meg a személy tüneteit
 • Keresse meg a madárinfluenza jeleit
 • Kérdezze meg a közelmúltbeli utazást
 • Kérdezze meg a madarakkal való bármilyen kapcsolatot
 • Gyűjtsön be egy légzési mintát, és küldje el laboratóriumba elemzés céljából A betegség első néhány napján az elemzés eredményei valószínűleg pontosabbak lesznek.

  2009 -ben az FDA jóváhagyta az A/H5N1 influenza -tesztet, amely kimutathatja a vírus jelenlétét az orr vagy a torok tamponokban.

  A teszt azonosíthat egy specifikus fehérjét, az úgynevezett NS1 -et, amely jelzi a vírus jelenlétét.

  Mivel a H5N1 madárinfluenza ritka, az orvos nem számíthat arra, hogy ezt a diagnózist elvégzi, kivéve, ha a személy kapcsolatba lépett a madarakkal, vagy nemrégiben olyan helyen maradt, ahol a H5N1 fertőzés valószínű.

  kezelés

  A WHO szerint az antivirális gyógyszerek lelassíthatják a vírus másolatának sebességét és javíthatják a betegek eredményeit. Az antivirálisok megakadályozhatják egyes esetek halálossá válását.

  Az orvosoknak az oseltamivir (tamiflu) beadását követően 48 órán belül be kell adniuk a tünetek kialakulásától számított 48 órán belül. Mivel azonban a halálozási arány magas, az orvosok 48 óra elteltével is beadhatják a gyógyszert az egyén kilátásainak javítása érdekében.

  tamiflu standard adagolása 75 milligramm, 13 éves vagy annál idősebb emberek számára. Ebben a kor alatti gyermekeknek kisebb adagolásra lesz szükségük, csakúgy, mint a vese problémákkal vagy a végstádiumú vesebetegséggel küzdő embereknek.

  A Tamiflu szokásos módja 5 nap, bár az orvos hosszabb tanfolyamot javasolhat olyan személy számára, aki súlyosan beteg vagy gyengült immunrendszerrel rendelkezik.

  Azok az emberek, akiknek a H5N1 madárinfluenza gastrointestinalis problémákat okoz, előfordulhat, hogy nem képesek olyan hatékonyan felszívni a gyógyszert, mint az emberek, akik nem tapasztalnak hasi fájdalmat, hasmenést vagy hányást.

  Azt is a studiessuggest, hogy a H5N1 madárinfluenza bizonyos esetei rezisztensek lehetnek ennek a kezelésnek.

  Bárki, aki diagnosztizálta vagy gyanította a madárinfluenza, elszigetelten kell maradnia, otthon vagy kórházban.

  A tamiflu szedése mellett az egészségügyi szakemberek azt tanácsolják az embereknek:

  • Pihenés
  • Igyál sok folyadékot
  • Egyél ki kiegyensúlyozottan egyél. és az egészséges étrend
  • Más gyógyszereket szedjen a fájdalom és a láz kezelése érdekében. Bárki, akinek bakteriális tüdőgyulladása van, antibiotikumokat kell szednie, és néhány embernek szükség lehet kiegészítő oxigénre.

   További információ arról, hogy az orvosok hogyan kezelik az alacsony oxigénszintet.

   Megelőzés

   Nem lehet megakadályozni, hogy a madárinfluenza terjedjen. A hatóságok azonban segíthetnek a közösségeknek a lehetséges fertőzések felkészülésében a madarak migrációs mintáinak megfigyelésével.

   A vakcinázás szezonális influenza esetén, de a madárinfluenza nem.

   A WHO szerint a H5N1 fertőzés oltásait kidolgozták, de még nem állnak készen a széles körű használatra.

   Az egyének óvintézkedésekkel minimalizálhatják a madárinfluenza terjedését. Ide tartoznak:

   • Kézhigiénia: A kezet rendszeresen mossa meg meleg vízzel és szappannal a fürdőszoba használata előtt és után, ételek kezelése vagy köhögés.
   • köhögés: A legjobb, ha könyökbe vagy szövetbe köhögünk, és óvatosan ártalmatlanítsák a használt szöveteket – a kezekbe történő köhögés után is megérintve a vírust a felszínen hagyhatja, lehetővé téve, hogy elterjedjen.
   • Elkülönítés: Azoknak, akiknek tünetei vannak, távol kell maradniuk a nyilvános helyektől, és esetleg elkerülniük kell az emberekkel való kapcsolatot.

   A WHO magyarázza, hogy a szezonális influenza -oltás nem védi az embereket a H5N1 madárinfluenza ellen.

   A madarak körüli óvintézkedések

   Az ételek elkészítésekor ne használják ugyanazokat az edényeket főtt és nyers húsokhoz. A nyers baromfi kezelése előtt és után elengedhetetlen a kezet mossa szappannal és vízzel.

   Kerülje el a halott vagy beteg madarakat. Az elhullott madarak eltávolításához hívja a vonatkozó helyi önkormányzatot. A háztartási madarakkal dolgozó embereknek követniük kell a helyi és nemzeti irányelveket.

   Bárki, aki olyan területre utazik, ahol a madárinfluenza aktív lehet: > Baromfigazdaságok

  Összegzés

  A fertőzések kockázatának tudatában – és az összes szükséges óvintézkedés megtételével – hatékony módszer e betegségek elkerülésére.

  Azok a területeken, amelyekben a H5N1 A madárinfluenza megerősített kitörései minden óvintézkedést kell megtenniük, és sürgős orvosi tanácsot kell kérniük, ha a tüneteket veszik észre, különösen, ha a baromfit vagy a madarakat rendszeresen kezelik.

  H5N1 madárinfluenza súlyos tüneteket okozhat, és magas halálozási aránya van. A vírus azonban nem terjed ki könnyen az emberek körében, és a járvány kockázata alacsony.

  Nincs oltás, de a kézhigiénia fenntartása, az izolálás és a köhögés csak könyökbe vagy szövetbe történő köhögés csökkentheti a vírus megszerzésének vagy továbbításának esélyét.

  • madárinfluenza / madárinfluenza
  • influenza / hideg / SARS
  • Fertőző betegségek / baktériumok / vírusok

  Orvosi hírek A mai nap szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkezik, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

  szerkesztői politika elolvasásával.

  Contents